DOMOVBlog
Výber nábytku a doplnkov

Aké posedenie vybrať do záhrady či na terasu

Pri vyberaní záhradného nábytku myslite na to, že vyberáte nábytok, resp. posedenie do vonkajšieho priestoru. V prípade nepriaznivého počasia a po skončení sezóny ho budete opäť schovávať, preto by mal byť z materiálu, ktorý bude spĺňať minimálne dve základné vlastnosti:

  1. bude trvácny
  2. bude ľahko udržiavateľný

Trh nám momentálne ponúka záhradný nábytok z viacerých materiálov, preto sa na ne bližšie pozrime a predstavme si ich pozitívne aj negatívne vlastnosti.
 

Ratan

Ratanové záhradné sety patria medzi klasiku a ich výberom rozhodne nič nepokazíte. Na trhu nájdete prírodný a umelý ratan. Oba typy sa ľahko udržavajú a zvládajú aj nepriaznivé počasie. Ratanový nábytok je skvelou voľbou v prípade, ak túžite mať na záhrade nadčasové, pohodlné a štýlové posedenie. Jeho nevýhodou je, že nie tak ľahko prenášateľný, ako by sme si predstavovali.

ratan.jpg
 

Drevo

Záhrada, terasa, balkón - to sú presne tie miesta, ktorým drevo dokáže dodať jedinečnú atmosféru. Drevené záhradné sety sú stále veľmi obľúbené a úplnym právom. Aby si drevo zachovalo svoju peknú kresbu, musíte mu venovať o niečo viac starostlivosti, než napr. ratanovému nábytku, ale stále je to jeden z najtrvácnejších materiálov. Drevený nábytok navyše pôsobí veľmi prirodzene, vďaka čomu nenarúša okolité prostredie.drevo.jpg
 

Hliník 

Hliníkové záhradné sety sa vyznačujú najmä nízkou hmotnosťou, čo oceníte v momente, keď ich budete musieť prenášať. Takisto veľmi dobre znášajú vlhko, ich životnosť však klesá akonáhle ich necháte dlhodobo vystavené prírodným živlom.

zahradny_nabytok.jpg
 

Kov

Kovový nábytok s vhodnou povrchovou úpravou (napríklad s použitím koxamitovej farby) je ideálny práve do záhrady či na terasu, pretože odoláva vplyvom počasia a nekoroduje. Kov a sklo všeobecne sú výborné materiály pre záhradný nábytok, pretože sú ľahko udržiavateľné a trvácne.

kov.jpg
 

Plast

Plastový nábytok je síce ľahko udržiavateľný, ale o vysokej trvácnosti veľmi hovoriť nemôžeme. Na pravidelné frekventované používanie ho neodporúčame. Vzhľadom na jeho nízku finančnú náročnosť je však ideálnou alternatívou v prípade, že hľadáte vonkajšie posedenie na záhradnú chatku.