DOMOVBlog
Starostlivosť a údržba

Ako sa čo najlepšie starať o drevený nábytok

Drevo stále patrí medzi najobľúbenejší materiál pri zariaďovaní interiérov. Drevený nábytok je nadčasový a vášmu domovu dodá nielen potrebnú dávnu štýlu, ale aj útulnosti. Avšak či už ide o starožitné kusy v obývačke alebo o váš nádherný jedálenský stôl, každý drevený nábytok si zaslúži poriadnu dávku pravidelnej starostlivosti.

Zatiaľ čo väčšina ľudí je presvedčená, že drevenému nábytku stačí, keď ho raz začas zbavíme prachu, opak je pravdou. Drevo je citlivé na zmeny teploty, svetlo či vlhkosť. O to dôležitejšie potom je venovať mu dostatočnú pozornosť. Chceme predsa, aby nám nábytok vydržal čo najdlhšie v čo najlepšom stave.

Dali sme preto dokopy pár tipov, ktoré vám pomôžu zachovať lesk vášho dreveného nábytku tak, aby vydržal oveľa dlhšie, než je obvyklé.
 

Nepoužívajte lacné čistiace prostriedky pre domácnosť a nič, čo obsahuje amoniak

Peniaze síce nezaručujú kvalitu, ale faktom zostáva, že najlacnejšie čistiace prostriedky môžu vášmu nábytku viac ublížiť, než pomôcť. Uistite sa, že prípravok, pre ktorý sa rozhodnete, nie je príliš silný, neobsahuje čpavok a nespôsobí tak dlhodobé poškodenie povrchu na nábytku. Najistejšie je používať vlhkú a suchú handru. Jednu na zbavenie nečistôt, druhú na vyutieranie dosucha. V závislosti od povrchu môžete použiť veľmi malé množstvo čistiaceho prostriedku.

wooden-furniture.jpg
 

Zistite si o svojom nábytku čo najviac

Je mnoho druhov dreva a väčšina z nich si vyžaduje iný druh starostlivosti. Preto je najlepšie pri kupovaní nábytku poradiť sa s predajcom. Zistiť čo najviac informácií o povrchu, o spôsobe jeho úpravy a o možnostiach jeho údržby. Kvalifikovaný predajca by vám všetky potrebné informácie mal dokázať poskytnúť.
 

Chráňte svoj nábytok pred slnkom

Slnečné svetlo všeobecne nie je veľmi dobrý kamarát s akýmkoľvek nábytkom, obrazmi či nezarámovanými fotografiami. Vždy je vhodné chrániť drevený nábytok pred slnečným žiarením a v stabilných podmienkach. UV žiarenie môže totiž spôsobiť veľmi rýchle poškodenie drevených povrchov.
 

Pozor na vlhkosť

Ak máte doma drevený nábytok, používanie podložiek pod poháre by malo byť samozrejmosťou. Akákoľvek nádoba, ktorá je príliš horúca alebo príliš studená zanecháva na drevenom povrchu trvácne stopy. Zároveň je veľmi dôležité držať drevený nábytok v stabilnej teplote a vlhkosti tak, aby ani jedna veličina príliš nekolísala. Ak totiž drevo v priebehu času absorbuje príliš veľa vlhkosti, môže to viesť až k trhlinám.

wooden-furniture2.jpg
 

Nechajte nábytok preleštiť aspoň raz za rok profesionálom

Leštenie je špecializovaná práca, ktorá vyžaduje veľa pozornosti a trpezlivosti. Ak ste aj presvedčení, že to zvládnete bez problémov sami, doprajte aspoň z času na času svojmu nábytku starostlivosť od odborníka. Zlepší sa tým vzhľad nábytku a predĺži jeho životnosť.
 

Zdroj fotografií: freshome.com