DOMOVBlog
Výber nábytku a doplnkov

Ako si vybrať ten správny jedálensky stôl?

Okrúhly, obdĺžnikový či štvorcový? A aký veľký? Existuje toľko tvarov a veľkostí jedálenských stolov, tak ktorý z nich je pre vás ten pravý? Pri výbere stola nie je dôležitý len jeho vzhľad, ale najmä to, či poskytuje dostatočný priestor na sedenie, prestieranie a to, ako pasuje do miestnosti, v ktorej bude umiestnený.
 

Všetko si vopred prepočítajte

Je to síce otravné, ale ušetrí vám to veľa starostí a nervov. Premerajte si miestnosť, v ktorej chcete stôl mať, aby ste vedeli, s čím budete pracovať. Myslite na to, že okolo stola sa musí dať bez problémov chodiť - ak máte v kuchyni či jedálni veľa iného nábytku, stôl by mal byť menších rozmerov. Taktiež myslite na to, že každý, kto bude sedieť za stolom, potrebuje dostatok osobného priestoru. Preto počítajte radšej s menším počtom stoličiek, než s príliš veľkým.

pexels-photo-104985.jpeg

Ak si chcete vopred vytvoriť aspoň akú takú predstavu, ako by to malo vyzerať, vezmite si na pomoc jednu či dve plachty. Rozložte ich na zem do tvaru a veľkosti, v akej by ste chceli stôl - tak najlepšie uvidíte, či sa bude dať okolo neho dostatočne voľne pohybovať, či nebude vhodnejší iný tvar a pod.
 

Okrúhly stôl

Okrúhle stoly sú ideálne do menších a stiesnených priestorov, pretože nemajú žiadné ostré rohy, do ktorých by ste mohli naraziť. Vďaka chýbajúcim rohom sa za okrúhly stôl v prípade núdze zmestí aj viac ľudí. Ak k nemu pridáte priehľadné akrylové stoličky, vynikne najmä stôl a aj v malej miestnosti sa budete cítiť priestrannejšie.

pexels-photo-271696.jpeg
 

Obĺžnikový stôl

Už z názvu vyplýva, že najviac vyniknú v dlhších a užších miestnostiach. Sú ideálne pre veľké rodiny či na spoločenské posedenia na chatách a pod. Nezabudnite, že keď sa rohodnete pre veľký obdĺžnikový stôl, potrebujete k nemu aj stoličky, ktoré vám zaberú ďalšie miesto. Ak chcete trochu miesta ušetriť, vyskúšajte dať na jednu stranu stola lavicu miesto stoličiek. A najlepšie takú, ktorá sa dá zasunúť pod stôl, aby ste ju mohli skryť vždy, keď ju nebudete používať.

annie-spratt-138434.jpg
 

Štvorcový stôl

Ak máte štvorcovú miestnosť, ideálnou voľbou je práve štvorcový stôl. V prvom rade napodobňuje tvar miestosti, čo vytvára úžasný vizuálny efekt a v druhom rade poskytuje intímnejší kulinársky zážitok, keďže všetci pri stole sú od seba v rovnakej vzdialenosti. Ak sa bojíte toho, že vaše časté návštevy nebudú mať kde sedieť, dnes už nie je problém zohnať dizajnový rozkladací stôl za rozumnú cenu.

brooke-lark-93583.jpg