DOMOVBlog
Výber nábytku a doplnkov

Ako si vybrať správny matrac

Ak sa vám už nespí tak dobre ako kedysi alebo sa zobúdzate s rôznymi bolesťami, je pravdepodobne načase vymeniť matrac. Vybrať si správny matrac však môže byť celkom fuška. Zvolíte tvrdší alebo radšej mäkký? S pružinami či z pamäťovej peny? Syntetický alebo s vlnenou výplňou? Predtým, než siahnete po prvom matraci, urobte si celkový obraz. Chcete predsa svojmu telu pomôcť.
 

Kedy je čas vymeniť matrac

Medzi odborníkmi panuje všeobecná zhoda, že matrac by sa mal meniť každých sedem až osem rokov. Aj keď to na ňom možno nevidíte, po tejto dobe vám už neposkytuje takú podporu a komfort, akú by mal. Jasným znamením, že potrebujete nový matrac je vyležané miesto uprostred. K ďalším indikátorom patria rôzne hrudky a akékoľvek škrípavé zvuky, ktoré sa počas noci z matraca ozývajú.

contemporary-bedroom.jpg
 

Typy matracov

V súčasnosti poznáme pružinové matrace, ktoré sa ďalej delia na klasické pružinové matrace a moderné taštičkové matrace. Výhodou pružinových matracov je, že neustále pumpujú čerstvý vzduch do vnútra matraca, čo v maximálnej miere znemožňuje roztočom sa rozmnožovať.

transitional-bedroom.jpg

Ďalej sa na trhu vyskytujú penové matrace, ktoré sa delia na štandardné polyuretánové matrace, na matrace zo studenej peny alebo na matrace s vrstvou pamäťovej peny. Výhoda penových matracov spočíva v ich dobrej prispôsobivosti sa telu. Matrace nie sú ťažké a dajú sa preto veľmi ľahko otáčať.

Vybrať si môžete aj latexový matrac, ktorý je vyrobený zo syntetického latexu (vedľajší produkt ropných rafinérií) a z prírodne získaného latexu (kaučuk). Z hľadiska výrobného procesu sa latex delí na "dunlop latex" a "talalay latex". Latexové matrace sú veľmi stabilné a trvácne. Vďaka vysokej bodovej elasticite sa latex perfektne prispôsobuje tlaku.

eclectic-bedroom.jpg
 

Tvrdý, medium alebo mäkký?

Pružinové matrace bývajú na výber v troch prevedeniach – tvrdý (pevný), medium (stredný) a mäkký.. Platí pravidlo, že čím ste ťažší, tým tvrdší matrac by ste si mali vybrať na dorovnanie svojej váhy. Ľahšie osoby si pokojne môžu vybrať mäkšie a poddajnejšie matrace. Nezabudnite však, že pevnosť matraca sa líši od výrobcu k výrobcovi.

contemporary-bedroom (1).jpg