DOMOVBlog
Výber nábytku a doplnkov

Ako vybrať správny matrac

Minimálne tretinu života strávime spánkom a povedzme si úprimne, kto z nás to nemá rad? Avšak to, ako sa v noci vyspíme sa odráža takmer na všetkom - na našej produktivite v práci, na našej nálade, na vzhľade a najmä na našom zdraví. Nepodceňujte preto to, na čom spíte. Dokonalý matrac je základ.
 

1. Aký starý je váš matrac?

Vek matraca hrá veľkú úlohu pri výbere nového. Platí všeobecné pravidlo, že pokiaľ má váš matrac viac ako osem rokov, je nie je úplne zlý nápad začať zvažovať kúpu nového. Toto pravidlo však neplatí pre všetky matrace. Rozhodne existujú aj také, ktorých trvácnosť hravo prekročí hranicu ôsmich rokov a aj naďalej poskytujú rovnako kvalitnú podporu v spánku.

mattressmain-large_trans_NvBQzQNjv4Bqeo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA.jpg
Ak sa však začnete ráno prebúdzať s bolesťami, máte nepokojný spánok alebo sa jednoducho cítite permanentne neodpočinutí, je načase starý matrac vyhodiť a nahradiť ho novým.
 

2. Aký tvrdý matrac preferujete?

Asi najčastejšou otázkou pri kúpe nového matraca je “Aký by mal byť matrac tvrdý?” V skutočnosti je odpoveď na túto otázku veľmi subjektívna. Závisí od typu vášho tela, vašej výšky, váhy a toho, či preferujete radšej mäkkší alebo tvrdší povrch. Správny matrac by vám však mal poskytovať takú oporu, aby na vašu chrbticu neboli vyvíjané žiadne tlakové body. V momente, ak sa začnete budiť s bolesťami, nemáte dobrý matrac.

tempur-large_trans_NvBQzQNjv4BqIanPaPeXsMAu32bm_lrYW-2eNuBVyewIG708M7N0Yaw.jpg
Úzko s tým súvisí aj výplň matraca. Podľa vašej potreby si vyberte pružinový matrac alebo matrac s penovou výplňou. Výber je však podmienený vaším zdravotným stavom.
 

3. V akej pozícii najčastejšie spávate?

Na boku, na chrbte, na bruchu, každú chvíľu inak… Každý máme svoj obľúbený štýl spania, ale väčšina z nás naň pri kúpe nového matraca zabúda. Pritom každá pozícia má svoje špecifické potreby a vyžaduje si trochu inú úroveň tvrdosti matraca.
 

Na boku

Tí, čo zaspávajú na boku, neostávajú v rovnakej polohe celú noc. Pretáčajú sa, raz krčia jednu nohu, potom druhú, potom obe vystrú a pod. Kvôli týmto neustálym zmenám sú pre nich najvhodnejšie matrace tvrdosti 3 - 6 (pričom 10 je najtvrdší).
 

Na chrbte

Pre “spáčov” na chbte je najdôležitejšia podpora chrbta. Príliš mäkký matrac môže časom viesť k veľkým problémom a bolestiam. Ideálna je zlatá stredná cesta. Teda matrac, ktorý je dostatočne mäkký, aby nevyvíjal tlakové body, ale zároveň poskytne chrbtici pevnu oporu. Vyskúšajte matrace tvrdosti 4-7.

womanbed-large_trans_NvBQzQNjv4BqZgEkZX3M936N5BQK4Va8RWtT0gK_6EfZT336f62EI5U.jpg
 

Na bruchu

Ak zaspávate na bruchu, potrebujete tvrdší matrac. Najväčší tlak vyvíjate v oblasti žalúdka a trupu a keby ste zaspávali na mäkkom matraci, odrazí sa to na vašej chrbtici, prípadne ďalších problémoch. Preto hľadajte matrace tvrdosti 5 - 8.
 

Zdroj fotografií: huffingtonpost.com