DOMOVBlog
Zariaďovanie interiéru a exteriéru

Inšpirujte sa, ako si zariadiť malý byt

Žijete v malom byte? Potom určite viete, aké dokáže byť náročné zariadiť ho tak, aby ste v ňom mali všetko, čo potrebujete a necítili sa príliš stiesnene. Keďže mnohí z nás sa už s týmto problémom stretli alebo ho aktuálne rieši, „prelustrovali“ sme zahraničné stránky a magazíny a vybrali sme pre vás pár užitočných tipov pre inšpiráciu. Veríme, že vám pomôžu zariadiť si vaše bytíky tak, aby ste sa v nich cítili príjemne, pohodlne a hlavne aby ste po čase nezačali trpieť záchvatmi klaustrofóbie. ;)
 

Základ je farba

Ak si zariaďujete domov s malými rozmermi, radšej zabudnite na tmavé farby. Studené a bledé odtiene byt opticky zväčšia a presvetlia. Pozor, vplyv má nielen farba stien, ale aj podlahy či vzor koberca.

farby-4.jpg

Zdroj: refinery29.com
 

Trik so zrkadlom

Zrkadlom síce nemôžete pridať priestor navyše, jeho význam by sa však nemal podceňovať. Bezrámové zrkadlo na stene totiž dokáže opticky zväčšiť každú malú izbu.
 

Ušetrite priestor

Ak je váš životný priestor naozaj malý, zamerajte sa na dizajnové vychytávky. Mnohí interiéroví dizajnéri sa zameriavajú len na riešenie malých priestorov. Nás napríklad uchvátila táto vysúvacia posteľ Red Nest od Paula Coudamy. Toto „červené hniezdo“ v sebe ukrýva nielen posteľ, ale aj komodu, skriňu a pracovný priestor.

red_nest.jpg red_nest_1.jpg

Zdroj: dezeen.com
 

Ak máte šťastie a žijete v byte či dome s vysokými stropmi, riešením ako ušetriť miesto je presunúť posteľ pod strop. Samozrejme, za predpokladu, že nemáte strach z výšok.

postel_pod_stropom.jpg

Zdroj: messynessychic.com
 

Mimochodom, nemali by sme zabúdať ani na klasické dvojposchodové postele. Sú výborným šetričom miesta. :)

Vyklápacia stena? Prečo nie. Ďalší skvelý nápad do malého bytu.

vyklapacia_stena.jpg

Zdroj: freshhome.com
 

Osvetlenie

Výber a nastavenie osvetlenia je dôležitou súčasťou toho, ako správne zariadiť malý priestor. Ak to totiž podceníte, môže sa vám stať, že budete mať z bytu temnú kobku. V malom byte určite vsaďte na jednoduchosť. Vyhnite sa kryštálovým lustrom a miesto toho siahnite po jednoduchých modeloch.
Jeden z dizajnérskych tipov je umiestniť svetlá pred zrkadlo. Okrem toho dokážete miestnosť opticky zväčšiť aj vtedy, keď svietidlá namierite smerom hore, ku stropu.

osvetlenie.jpg

Zdroj: idesignarch.com

Nezabudnite však ani na denné svetlo. Pustite ho dnu čo najviac. Na okná si zaveste len ľahké, transparentné závesy. Ťažkým materiálom sa pre istotu vyhnite.