DOMOVBlog
Inšpirácie

5 top trendov v interiérovom osvetlení na r. 2016

Dnes sa trochu povenujeme interiérovému osvetleniu. Ono sa to totiž nezdá, ale práve osvetlenie je často architektonickým a konštrukčným kľúčovým prvkom v dome či byte. A podobne ako v móde, aj trendy v osvetlení sa pravidelne menia. Zabudnite teda na chvíľu na tie nudné bodové svetlá a pozrite si päť top „svetelných“ trendov na tento rok. Práve nové svietidlo totiž môže povýšiť každý priestor na ešte vyššiu úroveň.
 

Prvky remeselnej výroby

Ručne vyrábané prvky a rôzne detaily pridávajú autenticitu do všetkých miestností vrátane kuchyne, kúpeľne, spálne a dokonca aj domácej kancelárie. Skúste skombinovať recyklované materiály, starožitné kúsky s modernými prvkami a dosiahnete nový, svieži vzhľad. Nevyhadzujte starožitné svietidlo, radšej ho nechajte opraviť a porozmýšľajte, do ktorej miestnosti sa vám hodí najlepšie.

remeselna-vyroba.jpg
 

Čím väčšie, tým lepšie

Výraz „oversized“ alebo „nadmerná veľkosť“ je populárny nielen v módnom priemysle. Áno, ešte pár rokov dozadu sme sa tešili z maličkých bodových svetiel, ktoré mali za úlohu splynúť so stropom, dnes je však všetko naopak. Svietidlá, ktoré na seba strhnú pozornosť a dokážu byť stredobodom miestnosti, sú totiž veľmi trendy. A nemusíte kvôli nim dokonca ani žiť vo viktoriánskej vile s nekonečnými stropmi. Stačí, keď ich zavesíte napr. nad jedálenský stôl.

oversized.jpg
 

Námornícky vplyv

Námornícka modrá je jednou z top farieb pre tento rok. A vplyv námorníctva tým rozhodne nekončí. Pohrajte sa s prvkami, ktoré pripomínajú pobrežie, zaveste lampáše, nechajte pracovať svoju fantáziu. Nakoniec – prečo nie?

namornicky-vplyv.png
 

Industriálny štýl

Industriálny štýl je jeden z najpopulárnejších v posledných rokoch a neobišiel ani osvetlenie. Oceľové akcenty, trochu surovej krásy – to všetko je dnes veľmi populárne. A zdá sa, že ešte pár rokov bude.

industrialny-styl.jpg
 

Retro

Nárast dopytu po nábytku, textíliách, farbách či osvetlení, ktoré prevládali v 50. – 70. rokoch naznačuje, že ľudia si s nostalgiou pripomínajú jednoduchšie časy. Preto výberom akéhokoľvek prvku z tohto obdobia nič nepokazíte. Práve naopak.

retro.jpg
 

Zdroj: progresslighting.com