DOMOVBlog
Výber nábytku a doplnkov

Ako vybrať vhodný nábytok do obývačky

Obývacia izba je bezpochyby jednou z najobľúbenejších miestností v dome či v byte. Stretávame sa v nej po dlhom dni v práci, pri spoločných rozhovoroch, pri rodinných oslavách či pri stretnutiach s priateľmi a známymi. Je preto dôležité, aby práve táto miestnosť vyzerala dobre, aby pôsobila príjemne a pohodlne, ale hlavne, aby odrážala našu osobnosť.

Poďme si preto povedať, ako postupovať pri výbere obývačkového nábytku. Možno vám to pomôže pri jej zariaďovaní alebo najbližšej prerábke.
 

1. Plánovanie

Plánovanie má málokto rád, ale vie byť naozaj užitočné. Najmä pri kompletnom zariaďovaní izby. Preto predtým než sa pustíte do nákupov, rozvrhnite si miestnosť na menšie časti a naplánujte si, kde bude aký kus nábytku. Uistite sa, že zachováte dostatočný priestor na pohyb a že miestnosť nebude zbytočne prepachatá nábytkom. Vyhnete sa tak dodatočným komplikáciám.

1-staging-living.jpg
 

2. Dizajn a kvalita

Každá rodina či domácnosť sa vyznačuje iným štýlom. Nezabudnite, že obývyčka by sa mala niesť v rovankom duchu ako zvyšok domu. Ak ste vyznávačom moderného interiéru, vyberte si moderný nábytok s elegantnými líniami, ak preferujete napríklad viktoriánsky štýl, siahnite po nábytku z tohto obdobia.

3-consider-design.jpg

Nezabudnite, že nábytok musí byť pohodlný. Teraz, samozrejme, hovoríme o sedačke či kreslách. Či sa nám to páči alebo nie, pravdou ostáva, že kvalitnejšie materiály poskytujú viac pohodlia, sú trvácnejšie a vyzerajú príťažlivejšie. Preto na to pri výbere nábytku myslite.
 

3. Koordinácia

Každý kus vášho nábytku by mal ladiť s iným kusom. Spolu by mali potom tvoriť dokonalý celok. Je jedno či zvolíte cestu sektorovej obývacej izby alebo si obývačku vyskladáte z rôznych kusov nábytku. Podsattné je, aby vo výsledku miestnosť pôsobila harmonicky.

2-how-use.jpg
 

4. Neutrálne farby

To, akú farbu nábytku zvolíte, samozrejme ovplyvní celkový vzhľad obývačky. Najistejšie je zvoliť neutrálne odtiene, ktoré budú IN vždy a oživiť ich môžete akýmikoľvek farebnými doplnkami podľa vášho vkusu. Či už to budú výraznejšie vankúše, koberec alebo maľby na stenách.

7-neutral-color.jpg
 

5. Niečo navyše

Ak chcete obývaciu izbu oživiť a dodať jej osobitú atmosféru a štýl, umiestnite do nej nejaký akcent. Stačí jeden, ale výrazný. Môže to byť hand-made konferečný stolík či len výrazná ozdoba na stôl. S akcentmi to ale zbytočne nepreháňajte - v tomto prípade sa radšej riaďte heslom “menej je viac”.

10-add-accent.jpg