DOMOVBlog
Inšpirácie

Aké dekorácie zvoliť v jednotlivých ročných obdobiach?

Počas jednotlivých ročných období riešime, ako z našich domovov urobiť ešte útulnejšie a príjemnejšie miesto na bývanie tak, aby tematicky ladilo s počasím vonku a aby nás dekorácie zároveň finančne nezruinovali. 

Je samozrejmé, že chceme ísť zároveň s dobou a byť trendy, to ale neznamená, že minuloročné dekorácie musíme hneď vyhodiť a bežať kúpiť nové. Poďme si preto povedať, ktoré interiérové dekorácie sú tzv. nadčasové. To znamená, že nimi môžete svoj byt či dom oživiť každý rok, prípadne ich rôzne obmieňať podľa vlastného vkusu a fantázie.
 

Jar
 

1. Nové posteľné prádlo

Najjednoduchší spôsob, ako dodať spálni či detskej izbe po zime novú atmosféru, je vymeniť posteľné prádlo. Oblečte periny do návliečok s jarnou tématikou - najlepšou voľbou sú kvetinové vzory a svetlé, jasné farby. Ak ste na zimu vešali na okná závesy, dajte ich na jar a leto dole a nechajte slnko, aby poriadne presvetlilo miestnosť.
 

2. Jarné kvety do celého domu

Skrášlite celý interiér jarnými kvetmi. Nič tak nepoteší oko, ako miestosť plná kvetov a rozhodne to vie zlepšiť náladu. Na čerstvé kvety nemusíte míňať peniaze v kvetinárstve, stačí, keď vybehnete na lúku a natrháte si vlastné.

jar.jpg
 

3. Veľké zrkadlo

Skúste oživiť niektorú z miestností veľkým zrkadlom. Nielen, že ju opticky zväčšíte, ale zároveň jej dodáte nový rozmer. Zrkadlá ako štýlové doplnky sú naozaj trendy a my tvrdíme, že trendy by mali byť stále.
 

Leto
 

1. Vankúše

Leto je tá časť roka, kedy by ste si mali robiť najmenej starostí. Preto porozhadzujte po byte či dome vankúše a nechajte deti a hostí, nech sa usadia, kde im bude najpohodlnejšie. Hlavne, nech sa každý cíti uvoľnene a príjemne. Spomeňte si na roky hippies a vezmite si z nich príklad.
 

2. Hojdacia sieť

Kto by nechcel prísť domov z práce, zvaliť sa do hojdacej siete a na všetko aspoň na chvíľu zabudnúť? Teraz to nie je žiadny problém. Hojdacie siete už totiž nemúsite mať zákonite zavesené v záhrade či na terase. Stali sa z nich efektné doplnky aj do interiérov.

nove_na_stenu.jpg
 

3. Niečo nové na stenu

Oživte steny. Zarámujte si nové fotografie, zaveste veselé obrazy alebo si zarámujte mapu s vyznačenými miestami, ktoré máte v pláne cez leto navštíviť. Hlavné je, aby ste mali radosť už len pri pohľade na ne.
 

Jeseň
 

1. Jesenné maličkosti 

V podstate nie je nič jednoduchšie, ako vyzdobiť dom na jeseň. Takmer všetko potrebné máte totiž vonku, prípadne v záhrade. Nazbierajte pár tekvíc (alebo poproste dobrého suseda, nech vám nejaké daruje), gaštanov a jesenného lístia a môžete začať zdobiť podľa vlastnej fantázie. Nezabudnite na sviečky - najlepšie do každej izby.
 

2. Prútené koše na deky a časopisy

Prútené koše ako štýlové doplnky sme si veľmi obľúbili a zistili sme, že sú aj neuveriteľne praktické. Vyzerajú výborne a zároveň do nich schováte deky, časopisy alebo čokoľvek, čo práve potrebujete.
 

3. Stojan na dáždniky do chodby

Keďže jeseň je obdobím dažďa, dáždnik budete potrebovať asi často. Stojan na dáždniky je v tomto prípade neoceniteľný pomocník, môžete nám veriť. Najmä, ak sa ráno ponáhľate do práce alebo do školy a posledné, čo potrebujete, je hľadať dáždnik.
 

Zima
 

1. Deky a vankúše do každej izby 

Deky a vankúše dokážu zútulniť každú miestnosť a v zime ich oceníte nielen vy, ale aj vaši hostia. Či už obývačke alebo spálni dodajú teplejšiu atmosféru a v detskej izbe budú navyše plniť praktickú funkciu pri detských hrách na chladnej podlahe.
 

2. Červená farba

Červená farba už tak nejak patrí k zime a k Vianociam, preto ňou nemusíte šetriť. Zamerajte svoju pozornosť na červené doplnky na kuchynskom stole (červená misa alebo obrus), v obývačke na okne (červené sviečky) či v kúpeľni (červené uteráky).

zima.jpg
 

3. Prírodné materiály

Prineste si trochu prírody do bytu a každý priestor tým razom získa útulnejšiu atmosféru a to, čomu sa hovorí “teplo domova”. Stačí k tomu pár doplnkov z dreva - napríklad konáre či čečinu do vázy alebo zavesiť imelo na zárubňu. Dokonalou dekoráciou je aj misa jabĺk na kuchynskom alebo konferenčnom stole.
 

Zdroj: nabbi.sk