DOMOVBlog
Čítanie na voľný čas

Koberec vs. drevená podlaha

Pri kompletnej rekonštrukcii či výstavbe úplne nového bývania príde skôr či neskôr na rad otázka, aký typ podlahy chcete vo svojom domove mať. Koberce od steny k stene, parketové podlahy, lamino či radšej investujete do kvalitného dreva? Každý z typov podláh má svoje výhody aj nevýhody a skôr, než sa pre niektorú z nich rozhodnete, je dobré ich poznať.
 

Drevené podlahy

Drevo je často spájané s eleganciou, štýlom, dokonca s luxusom. Samotné drevo dokáže navodiť dokonalú atmosféru “tepla domova”. Drevená podlaha má mnoho kladov a relatívne málo negatív. Kvalitné drevo je odolné voči poškriabaniu aj vlhkosti. Ak sa o drevenú podlahu budete poctivo starať, vydrží vám celý život. ľahko sa čistí, neabsorbuje pachy a je ideálna pre ľudí trpiacimi rôznymi alergiami, pretože roztoče ani iné alergény sa na nej jednoducho neudržia.

pexels-photo-189333.jpeg

Drevenú podlahu môžete položiť prakticky do celého domu. Teplo koberca pod nohami sa dá vyriešiť aj menšími kusmi, či už v obývačke pod konferenčným stolíkom alebo v spálni pri posteli.

Takisto platí, že drevo je nadčasový materiál. Ani po rokoch nevyjde z módy, pretože ľudia budú mať vždy tendenciu vracať sa k prírode. Treba však priznať, že kvalitné drevené podlahy sú drahšie, než ostatné typy podláh. Je to však investícia na dlhé roky, pre niekoho na celý život.

pexels-photo-90317.jpeg
 

Koberce

Koberce majú tiež svoje výhody a nevýhody. Rozhodne sú teplejšie ako akékoľvek iné možnosti tvrdých podláh, ako je drevo, linoleum či laminátové podlahy. V súčasnosti veľmi obľúbené “huňaté” alebo chlpaté koberce dokážu zútulniť každú miestnosť a pokiaľ je koberec z naozaj kvalitného vlasu, tak súčasne navodiť aj pocit luxusu.

pexels-photo-26081.jpg
Vďaka svojej mäkkosti sa koberce stávajú primárnou voľbou pre rodiny s malými deťmi, ktoré často behajú po dome hlava nehlava a koberec predsa len viac stlmí ich prípadný pád. Pohlcujú tiež zvuk a sú energeticky efektívnejšie, pretože poskytujú lepšiu tepelnú izoláciu. Na rozdiel od drevenej podlahy sú koberce jednoznačne lacnejšou záležitosťou a ich inštalácia je rýchlejšia a jednoduchšia, než pri drevenej podlahe. 

Na druhej strane, čistenie kobercov dokáže byť niekedy také malé peklo. Najmä, ak máte malé deti, prípadne domácich miláčikov k tomu. Koberce tiež nie sú vhodné pre alergikov, pretože zachytávajú roztoče, peľ a zvieracie chlpy. Myslite aj na to, že každý koberec budete musieť po čase vymeniť. Koberce rokmi strácajú farbu a relatívne rýchlo sa dokážu “zošliapať”.

pexels-photo-164446.jpeg
 

Čo ostatné typy podláh?

Či už parkety, lamino alebo dokonca linoleum - každá podlaha má svoje výhody a nevýhody. Najväčšou výhodou týchto typov podláh je ich cena, nevýhodou trvanlivosť. Stále sa však posúvame dopredu a dnes už dokážete získať veľmi kvalitnú parketovú či laminátovú podlahu v rôznych farbách a vzoroch za slušnú cenu.