DOMOVBlog
Čítanie na voľný čas

Interiérový dizajn – taliansky štýl

Nie je žiadnym tajomstvom, že väčšina talianov má veľmi dobrý zmysel pre dizajn a ich láska ku všetkému, čo sa týka domova, je obrovská. Vezmite tieto dve ingrediencie a dostanete to, čo by sme mohli nazvať aj esenciou talianskeho interiérového dizajnu.

taliansky-styl.jpg
História talianskeho interiérového dizajnu je dosť dlhá a komplikovaná. Projektovanie interiérov patrilo medzi obľúbené koníčky už talianskej šľachty z rímskych čias. Nielen že boli Rimania schopní vytvárať architektonické divy, ale interiéry navrhovali tak, aby poskytovali maximálne pohodlie, funkčnosť a estetický dojem. Počas nasledujúcich storočí ustúpili ozdobné rímske vily relatívne jednoduchým konštrukciám. Ale ak si všimneme honosné toskánske vily či nádherné mediteránske plážové domy, Taliani rozhodne neobetovali krásu na úkor funkčnosti či dlhej životnosti.

velke-okna.jpg
Moderný taliansky dizajn so svojimi strohými líniami je síce trochu odlišný od toho z 18. a 19. storočia, ale niekoľko prvkov majú predsa len spoločných. Napríklad láska k otvoreným, presvetleným a prevzdušneným priestorom. Spoločná zostala aj snaha preniesť čo najviac exteriéru do interiéru. To môže byť napríklad vo forme veľkých sklenených okien, ktoré sa otvárajú do záhrady.

biela-farba.jpg
 

Ako dosiahnuť trochu talianskej atmosféry?

  • Skúste do vášho domova pridať kvalitný, moderný nábytok , ktorý vám pomôže vytvoriť vysoko moderný vzhľad.
  • Nemusíte priestor preplniť talianskym nábytkom. Stačí, keď kúsky, ktoré máte radi, dobre umiestnite.
  • Jednoduché pohovky a kreslá sa výborne kombinujú s vankúšmi. Pozor, v prípade talianskeho konceptu to však s množstvom vankúšov nepreháňajte.
  • Taliani sú veľmi dobrí v kombinovaní antického nábytku s elegantnými, súdobými kúskami – skúste to u vás doma.
  • Čo sa týka farby, začnite bielou. Je základnou farbou a zároveň skvelým podkladom pre váš vlastný taliansky štýl.
  • Vyberte si tvrdú podlahu – drevené dosky, kameň, dlaždice. Aby ste pridali trochu tepla, položte na zem veľké koberce.

podlaha.jpg
 

Zdroj fotografií: interiordesignipedia.com