DOMOVBlog
Výber nábytku a doplnkov

Ako vybrať správny toaletný stolík?

Veríme, že každá žena si zaslúži svoj súkromný kútik, ktorý bude patriť len jej. Malý priestor, v ktorom môže naplno rozvíjať svoje ženské ja a ukrývať svoje vzácnosti, ktoré ju robia krásnou. Priestor, ktorý už na prvý pohľad bude plný ženskosti, elegancie a kam budú mať muži vstup zakázaný. Hovoríme o toaletných stolíkoch, ktoré sa často stávajú vyjadrením osobností ich majiteliek, ale zároveň sú dokonalým doplnkom spální či kúpeľní.

stolik1.jpg
 

Niečo málo z histórie

Prvý toaletný stolík ako ho poznáme dnes – teda aj so stoličkou – vznikol koncom 17. storočia. Neskôr začala popularita týchto stolíkov čoraz viac stúpať a dokonca sa stali znakom spoločenskej prestíže. Najviac ho preslávila Madame de Pompadour, milenka francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. Za toaletným stolíkom ju nájdeme na rôznych maľbách. V 19. storočí už neboli toaletné stolíky v spálniach ničím výnimočným. V Európe sa začali vyrábať toaletky inšpirované gotikou, rokokom, renesanciou či viktoriánskym štýlom. Stolíky boli bohato vyzdobené, vyrezávané, najčastejšie s motívmi kvetov.

Dnes si môžete vybrať toaletný stolík podľa vlastného vkusu – vo vintage štýle, prepracovaný, aký by uprednostnila Madame de Pompadour či jednoduchý s moderným dizajnom a čistými líniami. Dôležité pri výbere je myslieť na to, že toaletný stolík by mal spĺňať dve základné funkcie: vzhľad a funkčnosť.
 

Funkčnosť

Začnime od praktickej stránky veci, teda od funkčnosti. Veľkosť toaletného stolíka je nutné prispôsobiť veľkosti miestnosti, v ktorej ho chcete umiestniť. Pamätajte, že stolík má byť len doplnkom.

Pri výbere stolíka myslite na to, čo všetko si doň, prípadne naň chcete uložiť. Šminky, kozmetiku, parfum, šperky? Najideálnejšie je vybrať si stolík s jedným či dvoma menšími zásuvkami, aby ste mali dostatok úložného priestoru.

stolik 3.jpg

K stolíku patrí aj stolička. Je na vás, aký typ vám vyhovuje najlepšie – či vám stačí taburetka alebo to bude stolička s opierkou. Každopádne, štýlovo by mala ladiť so stolíkom.

stolik 2.jpg

Asi najdôležitejšou súčasťou toaletného stolíka je veľké zrkadlo. Odporúčame doplniť ho menšími zrkadlami po stranách, aby ste sa videli zo všetkých strán a váš výzor bol dokonalý. S tým veľmi úzko súvisí aj osvetlenie, na ktorom prakticky stojí celý úspech. Je totiž rozdiel nanášať si make-up v tlmenom kúpeľňovom osvetlení a na prirodzenom svetle, kde vidíte všetky nedostatky. Preto ak máte takú možnosť, umiestnite stôl k oknu a pridajte ešte dve bočné lampy s poriadnym svetlom.
 

Vzhľad

Ako sme už spomínali, vzhľad toaletného stolíka závisí len od vášho vkusu. Je to váš súkromný kútik, preto by mal odrážať to, čo je blízke vám a kde sa cítite príjemne.

stolik 4.jpg

Nezabudnite na to, že to má byť váš malý kúsok raja, preto popustite uzdu svojej fantázii. Doprajte si na stolík čerstvé kvety, svoju obľúbenú fotografiu či malý kúsok umeleckého dielka, ktoré vám vždy vyčarí úsmev na tvári. Čokoľvek, čo budete na stolíku mať, by vo vás malo vyvolať len príjemné pocity.
 

Zdroj fotografií: quintessence-parisienne.com/