DOMOVBlog
Výber nábytku a doplnkov

Ako vybrať správny nábytok do spálne

Spálňa je miesto, kde si chceme oddýchnuť, kde sa chceme po celodennej drine zatvoriť, na nič nemyslieť a načerpať novú energiu. Preto by mala podľa toho aj vyzerať. Mala by vyžarovať pokojnú atmosféru, poskytovať potrebné pohodlie a zároveň ukrývať dostatok úložného pristoru na uschovanie všetkých našich vecí. Aký spálňový nábytok teda zvoliť?
 

Posteľ

Začnime od toho najdôležitejšieho - od postele. Najskôr sa rozhodnite, akú veľkú postele chcete. Stačí vám 160 cm alebo si doprajete radšej tzv. “king-size”, teda 180 - 190cm? Nezabúdajte pri tom aj na veľkosť samotnej spálne.

spalna.jpg
Pri výbere rámov sa usitite, že rám postele je z robustnej konštrukcie a ponúka tak dostatočnú podporu matracu aj vám. Výber matraca je na samostatnú kapitolu. V súčasnosti existuje viac typov matracov a vybrať si môžete presne na mieru, podľa toho, či preferujete tvrdší alebo mäkkší, podľa trvácnosti matraca a pod. Výber matraca rozhodne nezanedbajte, závisí od neho kvalita vášho spánku.
 

Úložný priestor

Uloženie oblečenia, prípadne iných doplnkov sa dá v súčasnosti jednoducho a efektívne vyriešiť pomocou tzv. rolldooru alebo vstavanej skrine. Na trhu je množstvo výrobcov, cenová škála je široká a dizajnová ponuka takisto. Pri výbere však nezabudnite aj na kvalitu a praktickú stránku. Pri rolldoore je dôležité, aby sa posuvné dvere nezačali zasekávať a aby samotná skriňa mala dostatok políc a miesta na zavesenie oblečenia.

Ako doplnok k vstavanej skrini je ideálne zvoliť komodu s viacerými zásuvkami, do ktorej uložíte to, čo sa už nevošlo do skrine. Ak sa rozhodnete neísť cestou sektorových spální, práve komoda môže byť výraznejším prvkom, ktorý celú spálňu oživí.

Ideálnym pomocníkom v spálni je tzv. nemý sluha. Je to samostatne stojaci vešiak, cez ktorý si môžete prehodiť oblečenie hneď, ako prídete z práce a odložiť ich neskôr. Je to lepšie ako ich len tak odhodiť na posteľ. Nepokrčia sa a v spálni aj naďalej ostane poriadok.

nocny_stolik.jpg

Nezabudnite na nočné stolíky k posteli. Tie plnia najmä praktickú funkciu, ale bez nich by to jednducho nebolo ono. Myslite na to, že nočný stolík by mal byť dostaťočne veľký na to, aby sa naň zmestila aj nočná lampa a ostatné veci, ktoré chcete mať po ruke.
 

Doplnky

Ak je pre vás spálňa naozaj útočiskom, spravte si v nej svoj malý kútik. Stačí pridanie pohodlného kresla s taburetkou k oknu. Zaručí vám to pár minút len pre seba, či už s knihou alebo horúcou kávou a samotná spálňa získa opäť trochu iný dizajnový rozmer.
photo-1465224414649-ceb7f1db3999.jpeg
 

Zdroj: homeportoflio.com
Zdroj fotografií: unsplash.com